İçtihatlar

Trafik Kazasında Hayvan Tedavi Masrafları

Trafik kazasında yaralanan hayvanların tüm tedavi masrafları, sigorta şirketi tarafından karşılanmalıdır. 

Sigorta Tahkim Komisyonu

2015/23049 Esas, 2016/28217 Karar numarası, 07.10.2016 Karar tarihi

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun madde 21 hükmünde “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.” düzenlemesine yer verilmiştir.

Söz konusu madde hükmünde trafik kazası ile hayvana çarpan kişilere bir yükümlülük getirilmiş olmakla beraber hayvanın tedavi masraflarına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile sigorta şirketlerinin araç sürücüsünün kusuruna göre değişmekle birlikte trafik kazalarında oluşan zararları tazmin yükümlülüğü bulunmaktadır.

Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından, araç şoförünün kusuruna bakılmaksızın sahipli ya da sahipsiz bir hayvana çarpılması durumunda hayvanın tedavi masraflarının tamamının sigorta şirketi tarafından ödenmesi gerektiği ve bu hususta kusur konusunda bir inceleme yapılmayacağı belirtilmiştir.

 

KARARIN ÖZETİ ŞU ŞEKİLDEDİR:

Sigorta Tahkim Komisyonu

2015/23049 Esas, 2016/28217 Karar numarası, 07.10.2016 Karar tarihi

Başvuru sahibi Ali Karakaş önüne aniden fırlayan yavru kediye çarpmış, daha sonra da 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununun 21. maddesi uyarınca kedinin tedavisini yaptırmıştır. Tedavi giderlerini sigorta şirketinden talep etmiş, masrafların ödenmemesi üzerine konuyu sigorta tahkim komisyonuna taşımıştır.

Komisyon, 5199 sayılı Kanunun 21. maddesi uyarınca “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.” ve aynı kanunun 4. maddesi uyarınca “a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” maddelerini gerekçe göstererek, her Türk vatandaşının sahipsiz de olsa hayvanın yaşama hakkını koruma yükümlülüğü olduğunu belirtmiş; tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanmasını karara bağlamıştır.

Bu karara varırken herhangi bir kusur araştırmasına da gerek görmemiştir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu