Ceza Hukuku

Terk Suçu ve Cezası (TCK m. 97)

Terk suçu Türk Ceza Kanunu’nun 97. Maddesinde düzenlenmiştir. TCK m.97’ye göre; “Yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi kendi haline terk etmek” 

Terk olgusu niteliği itibariyle bağımsız bir suçtur.

Terk suçunun hukuki konusu kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında olan kimselerin yaşam ve vücut bütünlüğü haklarıdır.

“(1) Yaşı veya hastalığı dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimseyi kendi haline terk eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Terk dolayısıyla mağdur bir hastalığa yakalanmış, yaralanmış veya ölmüşse, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunur.”

Terk Suçunun Unsurları 

Terk Suçunun Unsurları 

Terk suçunun unsurları maddi unsur, manevi unsur ve hukuka aykırılık unsur olmak üzere 3 aşamada incelenmektedir.

Tipikliğin Maddi Unsurları

Terk suçunun faili yaşı ya da hastalığı sebebiyle kendisini idare edemeyecek durumda olan kişiler üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğü olan kimselerdir.

Suçun mağduru yaşı ya da hastalığı sebebiyle kendisini idare edemeyecek durumda olan kimselerdir.

Suçun konusu mağduru ile aynı olup yaşı ya da hastalığı sebebiyle kendisini idare edemeyecek durumda olan kimselerdir. 

Terk suçunun hareket ögesi kendi haline bırakmak, terk etmektir. Terk suçunun maddi unsurlarından olan hareket unsurunun oluşabilmesi için failin mağdurdan yer bakımından uzaklaşıp uzaklaşmamasının bir önemi yoktur. Faille mağdur aynı yerde yaşasalar dahi failin mağdura karşı koruma ve gözetim yükümlülüğünü ihlal etmesi durumunda terk suçu oluşacaktır.

Terk suçunun tehlike suçu olduğundan dolayı terk suçunun oluşabilmesi için herhangi bir zararın varlığı aranmamaktadır. Ancak terk suçu sebebiyle mağdur hastalanmış, yaralanmış ya da ölmüş ise fail ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezalandırılır.

Tipikliğin Manevi Unsurları

Terk suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Dolayısıyla taksirle işlenebilmesi söz konusu olamaz. Ayrıca terk suçunun oluşabilmesi için failin saiki ya da amacının bir önemi yoktur.

Hukuka Aykırılık Unsuru

Terk suçunun hukuka aykırılık unsuru açısından herhangi bir özelliği bulunmamaktadır.

Terk Suçunun Özel Görünüş Biçimleri

Terk suçuna teşebbüsün mümkünlüğü tartışılmakla beraber kabul gören görüşe göre icra hareketleri başlayıp tamamlanmadan evvel failin yakalanması ya da görülmesi halinde teşebbüsün mümkün olduğudur.

Terk suçuna iştirak halinde iştirak hususundaki genel hükümler uygulanır.

TCK m. 233/2 ye göre “Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” dolayısıyla söz konusu eylemin varlığı halinde terk suçu değil aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu söz konusu olacaktır.

Muhakeme

Terk suçu şikayete bağlı bir suç değildir. Bu sebeple soruşturması ve kovuşturması re’sen yürütülür.

Av. Ahmet EKİN & Duygu Maide KARATAŞ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu