Pandemi – Kovid 19
Bundan yaklaşık bir yıl önce hayatımıza giren corona virüs pandemisi sebebiyle tüm dünyayla birlikte ülkemizde de olumsuz birtakım gelişmeler yaşandı. Bu olumsuzluklar hayatın her alanında olduğu gibi hukuk uygulamalarında, insan ilişkilerinde de kendini gösterir oldu. Gerek hastalığın yayılımının önüne geçmek adına devlet eliyle getirilen yeni düzenlemeler, gerek insan ilişkilerinden doğan uyuşmazlıklarda pandemi koşullarının etken faktör olarak karşımıza çıkması pandeminin hukuki bir boyut yaratmaya başladığının bir göstergesi oldu. Dinamik bir bilim olan hukuk biliminde de yeni koşullar ile birlikte yeni sorunlar ve çözümler gelişmeye başladı.
- Pandemi nedeniyle karşı karşıya gelinmiş olan iş hukukunda ücretsiz izin gibi uygulamaların kötü amaçlarla kullanılması, pandeminin iş hukukuna olumsuz etkisi,
- Maske yasağına uymamak gibi nedenlerle idare hukukuna aykırı usullerde kesilen idari para cezalarının iptali,
- Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na aykırılıklar suretiyle karşı karşıya kalınan yargılamalar,
- Bulaşın önüne geçebilmek adına her geçen gün bir yenisi ile karşılaştığımız idari düzenlemelerin takibi
Gibi konularda covid-19/pandemi hukuku diyebileceğimiz bir alan doğal olarak şekillenmeye başladı denilebilir.
-
Tanık Delili (HMK m. 240 – 265)
Taraflar arasında anlaşmazlık olan olaylar ve durumlarla ilgili olarak bilgisi veya görgüsü olan kişilerdir. Tanık, takdiri bir kanıttır ve tanıklığının…
Devamını Oku » -
30 Günlük Ödeme Süresi Dolmadan İcra Mahkemesine Yapılan Başvuruda Tahliye Kararı Verilemez
Yasal otuz günlük ödeme süresi dolmadan icra mahkemesine yapılan başvuruda tahliye kararı verilemez. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Esas: 2023/8942, Karar:…
Devamını Oku » -
Evlilik Birliğindeki Sadakat Yükümlülüğüne Aykırılık
Kişinin önceki evliliğinden 3 çocuğu olduğu bahanesiyle önceki eşinin evinde yatıya kalması, mevcut evlilik birliğindeki sadakat yükümlülüğüne aykırılık teşkil eder.…
Devamını Oku » -
Kasten Öldürmeye Teşebbüs Nedir?
Ceza hukukunda kişilerin yaşamını ortadan kaldırmaya yönelik eylemler suç olarak düzenlenmiştir. TCK m. 81’e göre, “Bir insanı kasten öldüren kişi,…
Devamını Oku » -
Aldatan Kadın Şiddet Uygulayan Erkekten Daha Ağır Kusurludur
Aldatan kadın, kendisine hakaret edip fiziksel şiddet uygulayan erkekten daha ağır kusurludur. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas: 2022/759, Karar: 2023/49,…
Devamını Oku » -
10 Yıllık Kiracının Tahliyesi
Konut ve çatılı işyeri kiralarında, sürenin dolması sözleşmenin kendiliğinden sona ermesini sağlamaz. Kira sözleşmesi kiracı tarafından feshedilmediği takdirde sözleşme 1…
Devamını Oku » -
Tazminat Haklarını Saklı Tutmak Suretiyle Anlaşmalı Boşanma Kararı Verilemez
Tazminat haklarını saklı tutmak suretiyle anlaşmalı boşanma kararı verilemez. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Esas: 2014/16344, Karar: 2015/269, K.Tarihi: 13.01.2015 Anlaşmalı…
Devamını Oku » -
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir?
Ortaklığın giderilmesi davası mülga HUMK döneminde izale-i şüyu davası tabiriyle anılmaktaydı. Ortaklığın giderilmesi davası paylı mülkiyete konu şeyin en sade…
Devamını Oku » -
Mesai Arkdaşına Hayvan Demek Haklı Fesih Sebebi Midir?
Mesai arkadaşına ‘hayvan’ diyen işçinin işten çıkarılması haklı nedenle fesih kapsamındadır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Esas: 2016/16382, Karar: 2020/5163 K.…
Devamını Oku » -
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m. 124)
Haberleşmenin engellenmesi suçu, TCK m. 124 ile “Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi halinde, altı aydan iki yıla kadar…
Devamını Oku »