Oturma (Sükna) Hakkı Nedir?
Oturma (sükna) hakkı, kişiye oturmaya elverişli bir binanın tamamından ya da binanın bölümünden konut şeklinde yararlanma yetkisi veren bir haktır. Oturma hakkı, TMK m. 823-825 arasında düzenlenmiştir.
Oturma hakkı sözleşmeyle, tek taraflı hukuki işlemle ve mahkeme kararıyla olmak üzere üç farklı şekilde kurulabilir.
Oturma Hakkının Devredilmesi ve Mirası
Oturma hakkının devredilebilmesi veya mirasçılara geçmesi söz konusu olmaz.
Bu husus TMK m.823’ de “Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçemez.” şeklinde düzenlenmiştir.
Oturma Hakkı Kullanan Kişilerin Sorumlulukları
Oturma hakkı kullanan kişilerin sorumluluğu, oturma hakkını kullanan kişinin binanın tamamını ya da bir bölümünü malik ile birlikte kullanıp kullanmamasına göre değişiklik göstermektedir.
Oturma hakkının kişiye binanın tamamından ya da bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi verdiği durumda binanın tamamının ya da bir bölümünün bakımı için gereken onarım ve yenileme giderleri oturma hakkını kullanan kişinin sorumluluğundadır.
Ancak oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.
Oturma Hakkının Sona Ermesi
Oturma hakkının sona ermesi yedi farklı yolla gerçekleşir:
- Oturma hakkının konusu şeyin yok olması,
- Oturma hakkının sona ermesi,
- Kamulaştırma,
- Mahkeme kararı,
- Cebri icra yoluyla satış,
- Oturma hakkı sahibi olan kişinin ölümü,
- Rızai terkindir.
Gayrimenkul Sahipleri ve Oturma Hakkı Sahipleri Arasındaki İlişki
Gayrimenkul sahipleri ve oturma hakkı sahipleri arasındaki ilişki kira ilişkisinden farklıdır. Dolayısıyla oturma hakkı ilişkisinde gayrimenkul sahibi ile oturma hakkı sahibi arasında ev sahibi kiracı ilişkisi bulunmaz.
Oturma hakkı ayni bir hak iken kira şahsi bir haktır. Oturma hakkı hak sahibine yalnızca oturma hakkı vermektedir. Ancak kira hakkında hak sahibi malik ile anlaştığı takdirde üzerinde sözleşme kurdukları taşınır veya taşınmazı başka amaçlar için de kullanabilmektedir.
Oturma Hakkı ile İlgili Önemli Yargı Kararları
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi Esas: 2015/12176, Karar: 2016/1702, K. Tarihi: 11.02.2016 “Dava, miras payına mahsuben mülkiyet hakkı verilmesi, mümkün olmadığı takdirde oturma hakkı verilmesi istemine ilişkindir. |
Sükna Hakkının Hukuki Sonuçları
Sükna hakkının sonuçlarına göre sükna hakkından yararlanan kişi hakkın şahsına özgülendiği ayrıca belirtilmediği takdirde bina ya da binanın bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile beraber oturma hakkı kazanır. Ayrıca oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilme hakkına sahip olur.
Av. Ahmet EKİN & Duygu Maide Karataş