Meskeniyet İddiası Nedir?
Borçlunun serbest iradesiyle kurduğu ipotekler meskeniyet iddiasında bulunmasını engeller. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Esas: 2019/662 Karar: 2020/578, K. Tarihi: 21.01.2020 |
İpotek edilen taşınmaz hakkında meskeniyet iddiasında bulunulması, borçlunun ipotek verdiği evinin haline münasip olduğunu ve haczedilemeyeceğini savunmasıdır. Meskeniyet iddiasında bulunabilmenin şartları şunlardır:
- Borçlunun evinin haline münasip olması, yani sosyal ve ekonomik durumuna uygun olması
- Borçlunun evinin tek konut olması, yani başka bir evinin bulunmaması
- Borçlunun evinde oturması veya oturmasına engel bir durumun bulunmaması
Meskeniyet iddiası ile ilgili dava, icra hukuk mahkemesine başvurularak açılır.7 günlük hak düşürücü süre vardır. Mahkeme, borçlunun iddiasını yerinde görürse ev üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verir.
Eğer borçlunun iddiası yerinde değilse, mahkeme evin satışına karar verip borçluya haline münasip ev alması için gerekli olan bir miktarın verilmesine karar verebilir. Borçlunun daha önce ipotek ettiği taşınmaz hakkında sonradan meskeniyet iddiasında bulunabilmesi için ipoteğin zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olması gerekir.
Borçlunun serbest iradesi ile kurduğu ipotekler ise meskeniyet iddiasını engeller. Ancak haciz tarihi itibariyle ipotek konusu borcun ödenmiş olması halinde, ipotekle yükümlü bulunmayan taşınmaz hakkında meskeniyet iddiasında bulunabilir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2019/662 Esas, 2020/578 Karar sayılı ve 21.01.2020 tarihli ilamında; borçlunun serbest iradesiyle kurduğu ipotekler meskeniyet iddiasında bulunmasını engellediği içtihat edilmiştir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Esas: 2019/662 Karar: 2020/578, K. Tarihi: 21.01.2020 Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü : |