Medeni Usul Hukuku
-
Özel Hukuk Yargılamalarında İspat
İspat taraflar arasında çekişmeli veya kuşkulu olan olayları kesin ya da yaklaşık olarak ortadan kaldırılmasıdır. İspatın konusunu tarafların üzerinde anlaşamadıkları…
Devamını Oku » -
Yargılamanın Yenilenmesi
Yargılamanın yenilenmesi, hukukun temel ilkelerinden olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla başvurulan olağanüstü kanun yollarından biridir. Bu kurum, kesinleşmiş mahkeme…
Devamını Oku » -
Davadan Feragat Ne Demek?
Davadan feragat, davacının talebinden kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat edecek olan taraf, davacıdır. Eğer karşı dava açılmışsa, asıl davada davalı…
Devamını Oku » -
Davanın Islahı
Islah, taraflardan birinin davada yapmış olduğu bir usul işlemini kısmen veya tamamen düzeltmesidir. Islah, taraflarca yapılan bir usul işlemidir; ancak…
Devamını Oku » -
Taraf Ehliyeti Nedir?
Taraf ehliyeti; davada taraf olarak yer alabilme, yargısal ilişkinin öznesi olma ve yargılama hukuku haklarından yararlanabilme ehliyeti olarak tanımlanabilir. HMK…
Devamını Oku » -
Yetki Sözleşmesi Nedir? Koşulları Nelerdir?
Yetki sözleşmesi, yetkisiz mahkemeyi yetkili hale getiren ya da yetkili mahkemeyi yetkisiz yapan sözleşmelere verilen addır. Yetki sözleşmeleri asıl sözleşmenin…
Devamını Oku » -
Ön İnceleme Aşaması
Dilekçe aşamasının tamamlanmasını takiben, davaların ikinci aşaması olan ön inceleme aşaması başlar. Bu aşama, tahkikat aşamasına kadar devam eder. Ön…
Devamını Oku » -
Görev Uyuşmazlıkları Nelerdir?
Görev uyuşmazlıkları, hangi mahkemenin davayı göreceğinin belirlenmesini ifade eder. Mahkemenin yetkisi, yasalarla belirlenir. Bu yetki kuralları kamu düzenine ilişkindir, bu…
Devamını Oku » -
Tebligat Nedir? Tebligat Çeşitleri Nelerdir?
Tebligat, hukuki sonuç doğuran işlemlerin taraflara duyurulmasıdır. Hukuki süreçlerde, davaların açılması, dava dilekçelerinin karşı tarafa iletilmesi, mahkeme kararlarının taraflara bildirilmesi…
Devamını Oku » -
Dava Aşamaları Nelerdir?
Dava aşamaları sırasıyla dilekçeler aşaması, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve karar aşaması olarak incelenir. Dilekçeler Aşaması…
Devamını Oku »