İzinsiz Kenevir Ekme Suçu ve Cezası
2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da izin almadan kenevir ekme fiili suç olarak sayılmıştır.
Kenevir Ekmek Neden Yasaktır?
Türk hukukunda uyuşturucu maddelerin üretimi, ticareti ve kullanımı yasalarla katı bir şekilde düzenlenmiş, özellikle üretimi ve ticareti için ağır hapis cezaları öngörülmüştür. Kenevir bitkisinden ise esrar maddesi üretilebildiği için, hukuk düzenimiz bu bitkinin izinsiz olarak yetiştirilmesini cezaya tabii tutmuştur.
İzinsiz Kenevir Ekme Suçu Nedir?
Her ne maksatla olursa olsun izinsiz olarak kenevir yetiştirmek yasaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni olmadan kenevir ekmek 2313 sayılı kanuna göre suç sayılmıştır.
İzin belgesi almadan ya da izin belgesi almasına rağmen bilerek belgesinde belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde kenevir ekimi yapan kişi, elli günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır. (2313 Sayılı Kanun m. 23/4)
Keneviri uyuşturucu üretmek amacıyla yetiştirmek ise kişisel kullanım maksadında olup olmamasına göre farklı sürelerde hapis cezalarıyla düzenlenmiştir.
Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi dört yıldan on iki yıla kadar hapis ve beşyüz günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Münhasıran kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu madde kapsamında ekim yapma ibaresinden, tohumun toprağa ekilmesinden ürünün hasadına kadarki süreç anlaşılır.(2313 Sayılı Kanun m. 23/5)
Kenevir Ekiminde Kişisel Kullanım Sınırı Nedir?
İzinsiz kenevir ekme suçunda ekilen kenevir miktarının kişisel kullanım limitleri içerisinde kaldığı anlaşılırsa, kişi normalden daha az bir hapis cezasına çarptırılmaktadır.
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre kişisel kullanım sınırı 20 kök kenevir olarak belirlenmektedir. Bu sınırın üzerinde olan kenevir miktarının ticari amaçla ekilmiş sayılmaktadır.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2019/6264 Esas, 2020/971 Karar numaralı ve 13.02.2020 tarihli kararında bu durum incelenmiştir.
Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2019/6264 Esas, 2020/971Karar, 13.02.2020 Karar Tarihi
|
Esrar Elde Etmek Amacıyla Kenevir Ekme Suçu ve TCK m. 188
2313 Sayılı Kanunun 23/5. Maddesinde kenevirin Esrar elde etme amacıyla ekilmesi halinde 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Türk Ceza Kanunu’nun 188. Maddesinin 1. Fıkrasında da Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve ikibin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde açıklanmıştır.
Yine Türk Ceza Kanunu’nun 191. Maddesinde “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ifadesiyle uyuşturucu kullanmak da cezalandırılmıştır.
Kenevir ekme suçu ile yukarıda sayılan uyuşturucu madde ticareti veya uyuşturucu kullanma suçları birlikte işlenebilmektedir. Bu durumda kenevir ekme suçu ile uyuşturucu madde imali, ticareti ya da bulundurma suçları ve uyuşturucu madde kullanma suçu birbirlerinin unsuru ya da ağırlaştırıcı nedeni olmadığından kişi hakkında hem 2313 sayılı Kanun’un 23. maddesinin 5. Fıkrasından dolayı hem de TCK’nın 188 ya da 191/1. maddelerinden hüküm kurulabilecektir.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Furkan DİLER