İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemeleri ve Görevleri
İstinaf, yani bölge adliye mahkemeleri, “adli yargı ikinci derece” mahkemeleri sıfatı ile 5235 sayılı Kanunla kurulmuştur. İstinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemeleri ve temyiz mahkemesi arasında yer almaktadır.
İstinaf mahkemeleri, şu şehirlerde yer almaktadır:
- İstanbul,
- Ankara,
- İzmir,
- Bursa,
- Samsun,
- Konya
- Adana,
- Erzurum,
- Diyarbakır,
- Konya,
- Sakarya,
- Antalya,
- Van,
- Gaziantep,
- Trabzon.
İstinaf mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumlarına ve iş yoğunluğuna bağlı olarak belirlenen yerlerde, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun olumlu görüşü alınarak kurulmuştur.
İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemeleri, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararların istinaf başvurularını incelemekle yükümlü üst derece mahkemesidir.
Her bölge adliye mahkemesinde bir başkan bulunmaktadır. Başkanlık da başkan ve yazı işleri müdürlüğünden oluşmaktadır. Bölge adliye mahkemesi başkanının bulunmadığı durumlarda kurulun başkanlığını ilgili daire başkanlarından en kıdemli olan kişi tarafından başkanlık görevi yerine getirilir.
Her bölge adliye mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunmak zorundadır. Gerekli görüldüğü hallerde bu sayıyı artırılıp azaltılabilmektedir.
Adli yargıda iki tür istinaf kanun yolu bulunmaktadır:
- Hukuk,
- Ceza.
Yazımızda yalnızca Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında istinaf incelemesine yer verilecektir.
(Ceza istinaf kanun yolu için ziyaret edebilirsiniz: https://www.ahmetekin.av.tr/istinaf-kanun-yolu-nedir/ )
İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemelerinin Görevleri Nelerdir?
İstinaf mahkemelerinin görevleri, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun’unun 33. maddesinde düzenlenmiştir.
|
Madde metninden de anlaşılacağı üzere istinaf mahkemelerinin temel görevi ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı yapılan istinaf başvurularını değerlendirerek bu hususta bir karar vermektir.
(“İlk Derece Mahkemeleri ve Görevleri Nelerdir?” konulu makalemizi okumak için ziyaret edebilirsiniz: https://www.ekinhukuk.com.tr/ilk-derece-mahkemeleri-ve-gorevleri-nelerdir/ )
İlk derece mahkemeleri tarafından verilen ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları nihai karar olmamasına rağmen bu kararlara karşı 2 haftalık süre içerisinde de istinaf kanun yoluna başvurulabilecektir. İstinaf mahkemesi tarafından bu konuda bir karar verildiği takdirde, verilen karar kesin hüküm teşkil eder.
İstinaf mahkemelerinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adlî yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlamak,
- İlk derece mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek,
- Yargı çevresindeki yetkili adli yargı ilk derece hukuk mahkemesinin bir davaya bakmasına bir engel çıktığı takdirde o davanın başka bir hukuk mahkemesine tayinine karar vermek,
- Özel kanunlarla düzenlenmiş olan görevleri yerine getirmek.
İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemelerinde Duruşma Yapılabilir Mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 353 hükmünde duruşma yapılmadan verilecek kararlara yer verilmiştir. İstinaf mahkemesi tarafından Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 353 hükmü dışında kalan hallerde istinaf incelemesi duruşmalı olarak yapılır.
|
Av. Ennur GÜVEN & Av. Ahmet EKİN