İş Hukuku
İş hukukunun konusunu işverenler, bu işverenlere bağımlı olarak çalışan işçiler ve bunlar arasındaki iş ilişkisi oluşturur.
Bireysel iş ilişkisi, işçi ile işveren arasında kurulan ve işçiye iş görme borcu, işverene de ücret ödeme borcu yükleyen hukuki ilişkidir. İş ilişkisinde işçinin işverene göre daha zayıf konumda olması İş Hukukunun doğmasının ve gelişmesine neden olmuştur.
İşçinin işverene ekonomik (ücret) ve kişisel (işverenin emir ve otoritesiyle bağlı olması) olarak bağımlı olması, işçinin işverene karşı korunması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Çaba ve emek işçi ediminin konusu olduğu için işçinin korunması iş hukukunun en önemli amacıdır. Diğer tüm hukuk dallarında olduğu gibi nihai amaç toplum yararıdır.
İş hukukunun konusunu;
- İş sözleşmeleri ve şirket iç tüzüklerini düzenlemek,
- İş Kanunu’nun uygulanmasına yönelik hukuki destek sağlamak,
- İş Sağlığı ve güvenliği konusunda işveren ve işçilere destek sağlamak,
- İşçilik alacakları,
- İşe iade davaları,
- Sendikal ilişkiler,
- İşçi- işveren uyuşmazlıkları,
- İş kazalarının sebep olduğu hukuki sorunlar oluşturmaktadır.
İş Hukukunun Özellikleri:
1- İşverene göre zayıf konumda olan işçinin korunması öncelikli amaçtır.
2- Herhangi bir belirsizlik durumunda işçi lehine yorum ilkesi uygulanır.
3- İşçiler, sendikalar bünyesinde yönetime katılabilir.
4- Özel hukuka ait özellikler taşısa da bünyesinde devlet müdahalesini barındırdığı için karma hukuk niteliğindedir.
-
İş Sözleşmesinin Türleri
İş sözleşmesinin türleri İş Kanunu’nda düzenlenmiş çalışma biçimleridir. İş Sözleşmesinin Türleri Nelerdir? İş Kanunu’nda sayılmış iş sözleşmeleri şunlardır; Sürekli iş…
Devamını Oku » -
İş Sözleşmesinin Haklı Feshi
İş Kanunu’na göre bazı hallerde iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı olarak feshedilebileceğini öngörmüştür. İşçinin Haklı Olarak Sözleşmesini Feshetmesi İşçiye tanınan…
Devamını Oku » -
İhbar Tazminatı
İş sözleşmesinde taraflar sözleşmeyi feshetmeden önce ihbarda bulunmalıdırlar. Bu kurala uymamanın sonucu olarak tazminat istenebileceği öngörülmüştür. İhbar Süreleri Nedir? Belirsiz…
Devamını Oku » -
İşten Çıkarılan Belediye Personellerinin Hakları Nelerdir?
Kişinin herhangi bir sebep olmadan işten çıkarılması haksız yere işten çıkarılma sayılır. Kanuni düzenlemeler ve özellikle İş Kanunu ile bu…
Devamını Oku » -
Sendikal Tazminat Davası Nedir?
Sendikal tazminat davası, işçilerin sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlere katılıp katılmadıkları nedeniyle işe alım, işten çıkarmalar veya çalışma sürecinde karşılaştıkları…
Devamını Oku » -
Grev Ne Demek?
Grev ve lokavt, çalışma hayatında işçi ve işveren arasındaki hak ve çıkar dengesinin korunmasında önemli bir yere sahip olan, toplu…
Devamını Oku » -
İş Yargısı
İş yargısı, genel yargıdan farklı olarak kendine özgü niteliklere sahiptir. Bu farklılığın temel nedeni, güçlü konumdaki işverene karşı zayıf konumdaki…
Devamını Oku » -
Grev ve Lokavt
Toplu iş hukukunda mücadeleci çözüm yollarından biri grev, diğeri lokavttır. Grev, işçilerin işveren üzerinde, lokavt ise işverenlerin işçiler üzerinde ekonomik…
Devamını Oku » -
İş Sözleşmesinin Kurulması
İş sözleşmesi, diğer tüm sözleşmelerde olduğu gibi, işçi ve işverenin karşılıklı ve uygun irade beyanları ile oluşur. İşçi her zaman…
Devamını Oku » -
İş Sözleşmesi Özgürlüğü Nedir
Türk hukukunda temel kural, sözleşme özgürlüğüdür. Bu özgürlük, sözleşmeyi yapma, taraf seçme, içeriği belirleme, şekli belirleme, sözleşmeyi sona erdirme ve…
Devamını Oku »