İş Hukuku
İş hukukunun konusunu işverenler, bu işverenlere bağımlı olarak çalışan işçiler ve bunlar arasındaki iş ilişkisi oluşturur.
Bireysel iş ilişkisi, işçi ile işveren arasında kurulan ve işçiye iş görme borcu, işverene de ücret ödeme borcu yükleyen hukuki ilişkidir. İş ilişkisinde işçinin işverene göre daha zayıf konumda olması İş Hukukunun doğmasının ve gelişmesine neden olmuştur.
İşçinin işverene ekonomik (ücret) ve kişisel (işverenin emir ve otoritesiyle bağlı olması) olarak bağımlı olması, işçinin işverene karşı korunması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Çaba ve emek işçi ediminin konusu olduğu için işçinin korunması iş hukukunun en önemli amacıdır. Diğer tüm hukuk dallarında olduğu gibi nihai amaç toplum yararıdır.
İş hukukunun konusunu;
- İş sözleşmeleri ve şirket iç tüzüklerini düzenlemek,
- İş Kanunu’nun uygulanmasına yönelik hukuki destek sağlamak,
- İş Sağlığı ve güvenliği konusunda işveren ve işçilere destek sağlamak,
- İşçilik alacakları,
- İşe iade davaları,
- Sendikal ilişkiler,
- İşçi- işveren uyuşmazlıkları,
- İş kazalarının sebep olduğu hukuki sorunlar oluşturmaktadır.
İş Hukukunun Özellikleri:
1- İşverene göre zayıf konumda olan işçinin korunması öncelikli amaçtır.
2- Herhangi bir belirsizlik durumunda işçi lehine yorum ilkesi uygulanır.
3- İşçiler, sendikalar bünyesinde yönetime katılabilir.
4- Özel hukuka ait özellikler taşısa da bünyesinde devlet müdahalesini barındırdığı için karma hukuk niteliğindedir.
-
İş Yargısı
İş yargısı, genel yargıdan farklı olarak kendine özgü niteliklere sahiptir. Bu farklılığın temel nedeni, güçlü konumdaki işverene karşı zayıf konumdaki…
Devamını Oku » -
Grev ve Lokavt
Toplu iş hukukunda mücadeleci çözüm yollarından biri grev, diğeri lokavttır. Grev, işçilerin işveren üzerinde, lokavt ise işverenlerin işçiler üzerinde ekonomik…
Devamını Oku » -
İş Sözleşmesinin Kurulması
İş sözleşmesi, diğer tüm sözleşmelerde olduğu gibi, işçi ve işverenin karşılıklı ve uygun irade beyanları ile oluşur. İşçi her zaman…
Devamını Oku » -
İş Sözleşmesi Özgürlüğü Nedir
Türk hukukunda temel kural, sözleşme özgürlüğüdür. Bu özgürlük, sözleşmeyi yapma, taraf seçme, içeriği belirleme, şekli belirleme, sözleşmeyi sona erdirme ve…
Devamını Oku » -
Kalp Krizi İş Kazası Sayılır mı
Doktrin ve Yargıtay tarafından da genel kabul gören tanıma göre iş kazası, işçinin, işverenin kontrolü altında bulunduğu sırada, ifa ettiği…
Devamını Oku » -
Grev Ne Demek? Unsurları Nelerdir?
İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla, aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun…
Devamını Oku » -
İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?
İşçi ile işveren arasındaki iş akdi çeşitli sebeplerle sona erebilir. İşçinin ölümü, tarafların anlaşması (ikale sözleşmesi) ve belirli sürenin dolması…
Devamını Oku » -
Kıdem Tazminatı ve Kıdem Tazminatı Alma Şartları
Kıdem tazminatı, kanunda belirtilen asgari çalışma süresini dolduran işçinin iş sözleşmesinin yine kanunda gösterilen sebeplerden biriyle sona ermesi halinde işçiye…
Devamını Oku » -
İş Sözleşmesinin Türleri Nelerdir?
Taraflar iş sözleşmesini, kanun hükümleriyle getirilen sınırlamalar saklı kalmak koşuluyla, ihtiyaçlarına uygun türde düzenleyebilirler (İş Kanunu m. 9/1). İş sözleşmeleri…
Devamını Oku » -
İşçi Alacak Kalemleri
İşçi alacakları feshe bağlı olan alacaklar ve feshe bağlı olmayan alacaklar olarak ikiye ayrılır. Feshe bağlı alacakların talep edilebilmesi için…
Devamını Oku »