Gümrük ve Dış Ticaret Hukuku
Gümrük; “bir ülkeye giren veya bir ülkeden çıkan mal ve eşyalar üzerinden alınan vergi ya da bir ülkeye giren veya o ülkeden çıkan mal ve eşyalar üzerinden alınan vergi demektir.” Gümrük hukuku, ülkeye giren ve ülkeden çıkacak olan malların kontrol ve denetimini düzenleyen hukuk dalıdır.
Dış ticarete ilişkin bütün iş ve işlemler Gümrük Kanunu ile düzenleme altına alınmıştır. Gümrük Kanunu’nda gümrük yükümlülüğüne sebep olan durumlar, para cezaları ve transit rejimine ilişkin hususlar düzenlenmiştir.
Gümrük Kanunu ve dış ticaret ilişkilerinden doğan sorunların çözümünde hukuki yardım sağlayan kişiye gümrük ve dış ticaret avukatı denir. Gümrük ve dış ticaret avukatının hukuk bilgisinin her zaman dinamik ve güncel olması bu hukuk dalında başarı için büyük önem arz etmektedir.
-
Dış Ticarette Kullanılan Temel Kavramlar Nelerdir?
Dış ticaret, oldukça kapsamlı ve geniş bir konudur. Bu sebeple dış ticarette kullanılan temel kavramların bilinmesi önem arz etmektedir. Antrepo…
Devamını Oku » -
Dış Ödemeler Bilançosu ve Dış Ticarette Kullanılan Belgeler
Dış ticaret ekonomik büyüme yönünden oldukça önem arz etmektedir. Tek başına dış ticaret, gelir ve refahı belirleyemeyecektir. Dış ticareti kısıtlamak…
Devamını Oku » -
Dış Ticaret Politikaları Nelerdir?
Dış ticaret politikası, dış ticaretin belirlenen hedefler yönünde düzenlenmesini amaçlayan ekonomik önlemlerin tümüdür. Dış ticaret politikası ile düzenlenmesi amaçlanan bazı…
Devamını Oku » -
Dış Ticaret Nedir? Dış Ticaret Çeşitleri Nelerdir?
Dış ticaret, bağımsız ülkeler arasında gerçekleştirilen mal ve hizmet ticaretine denilmektedir. Dış ticaret ile amaç, ekonomik olarak kar elde etmektir.…
Devamını Oku » -
İhracat Bedelinin Yurda Getirilmemesi ve Cezası
İhracat Bedelinin Yurda Getirilmemesi, sorumlular açısından birtakım yaptırımlara sebep olmaktadır. Ülkemizde ihracat bedelinin yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmakta olup bedelin yurda…
Devamını Oku » -
İhracat Bedelinin Yurda Getirilmesi
İhracat bedelinin yurda getirilmesi, oldukça önem teşkil etmektedir. İhracat yapan şirketlerin, ihracat bedelini yurda getirmemesi halinde yaptırımlarla karşılaşması muhtemeldir. İhracat…
Devamını Oku »