Genel Hukuki Bilgiler

Hukuk sistemi, bir ülkede belirli bir zamanda uygulanan hukuk kurallarının bütünüdür. Bu tanım doğrultusunda Türk hukukundan bahsetmek gerekirse; Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde uygulanan hukuk kurallarıdır.

Türk hukuk sistemi özel hukuk ve kamu hukuku olarak ayrılmaktaysa da çok geniş bir kapsama sahiptir. Kanunlar, yüksek mahkeme kararları ve yönetmelikler Türk hukuk sistemini oluşturur.

Aynı zamanda hukuk dalı yaşayan ve her geçen gün yenilenen, güncelliğe ihtiyaç duyan bir alandır. Bu bölümde, Türk hukukundaki güncel ve hukuka giriş niteliğindeki bilgiler hakkında fikir sahibi olurken hukuktaki gelişmeler haber niteliği de taşıması nedeniyle güncel ve hukuki gelişmelerden de haberdar olacaksınız.

  • İrade Bozuklukları

    Sözleşme Kurulurken İrade Bozuklukları

    Türk Borçlar Kanunu’nun 30-39. maddeleri arasında düzenlenen irade bozukluğu halleri; yanılma, aldatma ve korkutma olmak üzere üç başlık altında incelenir.…

    Devamını Oku »
  • Senet Nedir?

    Yazımızda delil çeşitlerinden olan senedi inceleyeceğiz; Belge ve Senet Ayrımı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belge “Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı…

    Devamını Oku »
  • kripto-para

    Kripto Para Borsalarının Sorumluluğu

    Gelişen ve değişen teknolojik ilerlemelerin sonucunda kripto para alım – satımı ülkemizde yaygınlaşmış ve mevzuatta oluşan boşluklar kanun koyucu tarafından…

    Devamını Oku »
  • Vergi Affı Nedir?

    Vergi affı, devletin belirli koşullar çerçevesinde vergi borçlarını tamamen veya kısmen kaldırmasına olanak tanıyan bir düzenlemedir. Özellikle ekonomik zorluk çeken…

    Devamını Oku »
  • Hukuka Aykırı Delil Kavramı

    Hukuka aykırı delil, bir davada tarafların veya üçüncü kişilerin hukuka aykırı yollarla elde ettiği ve mahkemeye sunulan delilleri ifade eder.…

    Devamını Oku »
  • Akdi Faiz Nedir

    Akdi Faiz Nedir?

    Ödenecek faiz miktarının taraflarca kararlaştırılması halinde akdi (iradi) faizden söz edilir. Ticari işlerde hem anapara hem de temerrüt faiz miktarı…

    Devamını Oku »
  • Kat Maliki Nedir

    Kat Maliki Nedir?

    Kat Maliki; Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapımı tamamlanmış ve kullanıma hazır bir binanın bağımsız alanları üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip…

    Devamını Oku »
  • Elektronik Kelepçenin Takılması Nedir

    Elektronik Kelepçenin Takılması Nedir? 

    Hukuk düzenimiz, bazı hallerde yükümlüye elektronik kelepçe takılarak izlenebilmesini düzenlemiştir. Bu yazımızda da bu tedbiri inceleyeceğiz. Elektronik Kelepçe Nedir? Elektronik…

    Devamını Oku »
  • Asli Kusur Nedir?

    Asli Kusur Nedir?

    Kusur, zarar verenin, hukuka aykırı neticeyi istemediği halde hukuka aykırı fiilden kaçınmak için iradesini yeterli derecede kullanmamasıdır.  Trafik Kazalarında Kusur…

    Devamını Oku »
  • Kimlik Taşımama Suçu Ve Cezası

    Kimlik belgesi, devlet tarafından vatandaşlarına verilen, kişinin kimliğini, kişisel durumunu ve hangi devletin vatandaşı olduğunu kanıtlamaya yarayan resmi bir belgedir.…

    Devamını Oku »
Başa dön tuşu