Fikri Mülkiyet Hukuku Makaleler
Fikri ve sınai mülkiyet hukuku kapsamı itibariyle oldukça geniş bir hukuk dalı olup eserleri, buluşları, tasarımları, modelleri, entegre devre topografyaları, markaları, coğrafi işaretleri, ticaret unvanlarını, işletme adlarını gibi birçok alanı kapsamaktadır. Fikri ve Sınaî Mülkiyet hakları;
Fikri Mülkiyet Hakları
Sınaî Mülkiyet Hakları olmak üzere iki başlığa ayrılmıştır.
Fikri Mülkiyet Hakları ile kastedilen, bir eser üzerinde tanınmış olan bütün haklar olup aynı zamanda “telif hakları” olarak da adlandırılmaktadır. Fikri mülkiyet ile bir şahsa veyahut bir kurum veya kuruluşa ait olan fikir ürünlerinden bahsedilmektedir.
Sınaî Mülkiyet hakları ise sanayide ve tarımda gerçekleşen gelişim ile ortaya çıkan buluşların, tasarımların, markanın, patentlerin, coğrafi işaretlerin oluşturduğu bir haktır.
Fikri mülkiyet hakları, eserin oluşması ile doğacakken sınaî haklar ancak TÜRK Patent Kurumu’na gerekleştirilecek olan tescil işlemi ile doğacaktır. Fikri ve sınaî mülkiyet hakları birçok hukuk ve ceza davasına konu olabilecektir.
-
Marka Nedir?
Marka bir teşebbüse ait mal ve hizmetleri, diğer teşebbüslere ait mal ve hizmetlerden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir.Markanın temel özelliği ayırt…
Devamını Oku » -
Telif Hakkı Nedir?
Telif Hakkı, kişinin her türlü fikri emeği ile oluşturduğu bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürünler üzerinde hukuken korunan menfaatleridir. Ülkemizde…
Devamını Oku » -
Türk Patent ve Marka Kurumu Kararlarına İtiraz
Türk Patent ve Marka Kurumu Kararı olarak değerlendirilen kararlar; marka başvurusunun tesciline ve tescil başvurusunun reddine ilişkin kararlardır. Bu kararlar…
Devamını Oku » -
Marka Başvurusunun Yayımına İtiraz
Markalar Dairesince gerçekleştirilen şekli inceleme neticesinde eksiklik bulunmadığı tespit edilirse veya tespit edilen eksikler giderilirse bu durumunda marka hakkında esastan…
Devamını Oku » -
Marka Tescilinde Nispi Ret Nedenleri
Nispi ret nedenlerinin amacı; marka tescilinden doğan eski tarihli bir hakkın ve marka sahibinin haklarının korunmasıdır. Markanın tescilinde nispi ret…
Devamını Oku » -
Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri Nelerdir?
Kural olarak marka başvurusunda bulunacak kişi marka olarak seçeceği işareti serbestçe belirleyebilir. Ancak bu serbestinin sınırları bulunmaktadır. Bu sınırlardan biri…
Devamını Oku » -
Markanın Tescili Nedir?
Markanın korunması, markanın sicile tescil edilmesi ile gerçekleşir. Sicile tescil edilmemiş olan markalar haksız rekabet vs. genel hükümlere korunabilmektedir. Bu…
Devamını Oku » -
Markanın Fonksiyonları ve Özellikleri Nelerdir?
Marka; mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ibarelere denilmektedir. Markanın fonksiyonları ise; kaynak gösterme, ayırt edicilik, reklam ve kaliteyi…
Devamını Oku » -
Marka Türleri Nelerdir?
Marka türleri Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tek tek sayılmamış olup uygulamaya yönelik olarak başlıklara ayrılmıştır. Aşağıda bu marka türlerine yer…
Devamını Oku » -
Marka Nedir?
Marka; bir teşebbüsün ürettiği mal veya sunduğu hizmetleri diğer bir teşebbüsün ürettiği mal veya sunduğu hizmetlerden ayırmaya yarayan işarettir. Markanın…
Devamını Oku »