Evlilik İzni Kaç Gündür?
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu’nun ek 2 maddesinde evlilik durumunu da kapsayan mazeret izni olarak düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre, işçiye evlenmesi halinde üç gün ücretli izin verilir.
Evlilik İzni Nedir?
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçinin evlenmesi halinde ücretinden kesinti yapılmadan üç gün izin verilmesidir. Evlilik izni, düğün izni ya da nikah izni olarak adlandırılsa da esasen mazeret izin türlerinden biridir. Nitekim 4857 sayılı İş Kanunu’nun ek 2 maddesinin başlığı “Mazeret izni” olarak düzenlenmiştir.
Evlilik İzni Ne Zaman Başlar?
Evlilik izninin ne zaman başlayacağına dair Kanun’da bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple işçi ve işveren evlilik izninin başlangıcı için makul bir süre belirlemelidir. Evlilikten çok önce veya çok sonra kullandırılacak izin amacına uygun olmayacaktır.
Evlilik İzni Dilekçesi
Evlilik izin dilekçesi ile işçi, evlilik izninin kullanılabilmesi için işverenden talepte bulunmalıdır. Evlilik izninin başlayacağı tarihten önce açık ve anlaşılır bir dilekçeyle başvurulur. Evlilik izni için gerekli ayrıntılar ve varsa nikah, düğün vs. alakalı belgeler dilekçeye eklenebilir.
İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur?
4857 sayılı İş Kanunu’nda evlilik izninin kullandırılması işverenin inisiyatifine bırakılmamıştır. Yani Kanun, evlilik izninin kullandırılmasını emretmiştir. İşveren düğün izni kullandırmazsa işçinin haklı nedenle iş akdini feshetme hakkı doğar. Böyle bir durumda işçi düğün izni kullandırılmadığı için istifa edebilir ve kıdem tazminatı ve diğer haklarını alabilir.
Evlenen İşçinin İşten Çıkması
İşveren düğün izni kullandırmazsa işçinin haklı nedenle iş akdini feshetme hakkı doğar. Böyle bir durumda işçi düğün izni kullandırılmadığı için istifa edebilir ve kıdem tazminatı ve diğer haklarını alabilir.
Evlenen İşçinin İşten Çıkarılması
Evlenen işçinin işten çıkarılması durumunda işçi, kıdem tazminatı ve şartları oluşmuşsa diğer hak ve alacaklarını işverenden isteyebilir. Özellikle evlenen kadın işçiler, bu tarz haksız uygulamalara maruz bırakılabilir. Bu tarz durumlar ayrımcılık yasağına da aykırılık teşkil edeceğinden ayrımcılık yapılmasından dolayı ayrıca tazminat da istenebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar basit gibi görünse de her olay kendi içinde özel ve kritik durumları içerebilir. Bu sebeple herhangi bir haksız uygulama, olumsuz durum veya danışmanlık gerektiren konuyla karşı karşıya kalındığında mutlaka alanında uzman bir avukattan yardım istenmelidir. Aksi takdirde telafisi güç veya imkansız zararlar doğabilmektedir.
Av. Mehmet Ali YILDIRIM & Av. Ahmet EKİN
Merhabalar,
23 Temmuzda nikahım var. 24,25 ve 26 Temmuz için evlilk iznimi yazdım. Farklı bir yere taşınacağım için ayrıca istifa da edeceğim. İstifa dilekçe tarihimi 26 Temmuz olarak istediler. Bu uygulama doğru mudur? Yoksa 27 Temmuz tarihli mi dilekçe yazmam gerekir.
Şimdiden cevap için teşekkür ederim.
Merhaba,
İzinli olduğunuz gün istifa dilekçesinin sunulması mantıken yerinde olmayacağından iznin bitmesine müteakip dilekçe sunulması kanaatimizce yerinde olacaktır. Hukuki danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0 532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.