İcra Hukuku - İflas Hukuku

Eve Haciz Gelir Mi?

Eve haciz gelir mi? Kesinleşmiş bir icra takibinde borçlu borcunu ödemezse alacaklının talebiyle birlikte evine hacze gidilebilmektedir.

Haciz Nedir?

Haciz, kesinleşmiş bir icra takibinin konusu olan belli bir para alacağının ödenmesini sağlamak amacıyla alacaklı tarafından bulunulan taleple borçluya ait, alacağı karşılamaya yetecek miktar ve değerdeki mal ve haklara icra dairesi tarafından hukuken el konulmasıdır.

Eve İcradan Kağıt Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Eve icradan gelen kağıt dikkatlice okunmalıdır. Gelen evrakın içeriği, kağıdın ne sebeple gönderildiğini göstermektedir. İcradan kişinin borcunu ödemesi gerektiğini gösterir bir kağıt gelmesi, kağıt gelen kişi aleyhinde icra takibi başlatıldığı anlamına gelmektedir.

Evde Haczedilebilen Mallar Nelerdir?

Haczi caiz olmayan mallar ve haklar 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.82’de sıralanmıştır. İlgili madde hükmünde sayılmayan mallar arasında kalan; evde bulunan beyaz eşyalardan ihtiyaç dışında olan ikinci bir eşya, para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler haczedilebilen mallar arasındadır.

Aile Evine Haciz Gelir Mi?

İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür. Fakat aile evinde gerçekleştirilen haciz işleminde, sadece borçluya ait olan eşyalar haczedilebilmektedir. Borçlunun haczedilen eşyanın kendisine ait olmadığını ispatlaması durumunda söz konusu eşya haczedilemeyecektir.

Aile Evine Haciz Gelir Mi

Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi?

Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır. Dolayısıyla mal ayrılığı sözleşmesi bulunmaması durumunda evlilik birliği içerisinde alınan ve diğer eşe ait olan eşyalar üzerinde haciz işlemi gerçekleştirilebilir.

İcra dosyası kapsamında eş dosyaya üçüncü şahıs sıfatıyla eklenerek kendisine haciz ihbarnameleri tebliğ edilebilir. Bu haciz ihbarnamelerine yasal süresi içerisinde itiraz etmeyen eş, dosyaya borçlu olarak eklenebilmektedir.

Kiralık Eve Haciz Gelir Mi?

Haciz işlemi borçlunun kayıtlı ikametgah adresinde gerçekleştirilebilir. Evin kirası olması haciz işleminin gerçekleşmesine engel değildir. Kiralanan evin eşyalı olarak kiralanması durumunda ise evin eşyaları olarak kiralandığına dair yapılan kira sözleşmesinin noter onaylı olması gerekmektedir. Kiralık evde böyle bir durumun varlığı fiili ve menkul haczi engellemektedir.

Eve Haciz Geldiğinde Ne Yapılır, Yasal Haklar Nelerdir?

Kesinleşmiş bir icra takibi doğrultusunda ikametgah adresine hacze gelinen borçlu, haczedilen eşyaların kendisine ait olmadığını faturalar vb. diğer evraklarla kanıtlayabilmektedir. Menkul mallar üzerinde gerçekleştirilen haciz işlemi sonrasında yasal yollara başvururken kendinizi vekille temsil ettirmek her zaman daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Bu sebeple evinize hacze gelindiğinde büromuzla iletişime geçebilir, tüm hukuki süreç hakkında danışmanlık hizmeti alabilir, süreci bizimle yürütebilirsiniz.

Hacize İtiraz Nasıl Yapılır?

Borçlu, icra dairesi tarafından gönderilen tebligatı teslim aldığı andan itibaren yasal süresi içerisinde dilekçe vererek borca itiraz edebilmektedir. Borçlu, aleyhinde başlatılan icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz etmezse takip kesinleşir ve alacaklı taraf haciz işlemlerine başlar.

Hacize İtiraz Nasıl Yapılır

Mal Beyanında Bulunmazsam Ne Olur?

Mal beyanı, 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 74.maddesinde düzenlenmiştir. Mal beyanı, borçlunun hem kendisinde hem de üçüncü kişilerin elinde bulunan mal, alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarı ve her türlü kazanç ve gelirini,  borcunu ne suretle ödeyebileceğini icra dairesine bildirmesidir. Borçlu bu bildirimi yazılı veya sözlü olarak gerçekleştirebilmektedir.

Borçlu kendisine tebliğ edilen ödeme emri sonrasında ya borcunu ödeyebilir, ya borca itiraz edebilir veya ilgili icra dairesine mal beyanında bulunacaktır.

Yasal süresi içerisinde mal beyanında bulunmayan borçlular hakkında cezai yaptırım bulunmaktadır. Mal beyanında bulunmama cezası İİK m.76’da “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur. Ancak bu hapis üç ayı geçemez.” şeklinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesi uyarınca borçlu yasal süresi içerisinde beyanda bulunmazsa tazyik hapsi ile cezalandırılır.  Bu ceza İcra Ceza Mahkemesi tarafından verilmekte olup borçlunun beyanda bulunmasıyla sadece bu cezası ortadan kalkar ve takip devam eder.

 

Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Mervenur ÖZKAN

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Ailemin evine memur ve polis esliginde haciz icin geleceklerini soylediler ben evliyim evim ayri ama islem o ev uzerinde gerceklesecegi soylendi o evde benim uzerime hicbirsey yok yinede haciz islemi gerceklesir mi

    1. Merhaba,
      Borçluya ait olmayan malvarlığının haczedilmesine karşılık istihkak iddiasında bulunulabilir. Konuyla ilgili ayrıntılı danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  2. Merhaba, borcuma karsilik icra dosyası açıldı ve itiraz ettim. Yeni dosya açıldı ama hareket yok. Bu süre zarfında babam vefat etti ve 16 hisse evden 3 hisse benim.

    İcra ilerleyen dönemde hareket görürse;

    1-Bütün kardeşler ve ben reddi miras yaparsak ev tek anneme kalsa ilerde bu bozulur mu.

    2-16 hissenin 3 benim, icra hepsini mi satar yoksa sadece benim 3 hissemi mi,

    Yada ne yapmalıyım

    Saygılar
    Murat

    1. Merhaba Murat Bey,

      Alacaklı sadece sizin hissenize ilişkin olarak haciz işlemleri uygulayabilir. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  3. Merhaba eşimin iş bankasından banka karti başka kişiler tarafindan hesabi ele geçirilerek kullanilmiş haberimiz olduğu anda bankaya bildirdik ve kişiler ve banka hakkinda suç duyurusunda bulunduk fakat banka bize ait olmayan borç sebebiyle icra takibi başlatti bu durumda bizim ne yapmamiz gerekir?

    1. Merhaba,

      Daha fazla bilgi verebilmemiz adına öncelikle icra dosyasını incelememiz gerekiyor. Size ait borcunuzun olmadığını düşünüyorsanız menfi tespit davası açılabilir.
      Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  4. Merhaba mutat bey eniştem bizim evimizde kaliyor icralık dosyaları var benim eşimde ona ait hiç birşey yok durumu olmadığı için bizde kalmakta benim ewime bu sebepten haciz gelirmi

    1. Merhaba,

      Avukatlık Kanunu gereğince ücretsiz danışmanlık veremiyoruz. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  5. Merhaba benim bankada icrağım var ama evlendiğim için 2 ay önce ikametgah adresimi eşimin adresini aldım ama icra memurları Babamı arayıp o eve icra gönderileceklerini söylüyorlar ikametgahın hala orada gözüküyormuş ama e-devlet’e girdiğimde kendi adresim eşimin adresini de gözüküyor bu durumda Evlenmeden önceki babamın adresini icra gönderilir mi

    1. Merhaba,

      Avukatlık Kanunu gereğince ücretsiz danışmanlık veremiyoruz. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu