Borçlar Hukuku
Borçlar Hukuku kavramından önce borç kavramının incelenmesi gerekmektedir. Borç; bir eylemde bulunmak, bir şeyi vermek, bir davranışı yapmaktan kaçınmak anlamına gelmektedir. Hukukumuzda bu borcu yerine getirmesi gereken kişiye borçlu denirken yerine getirilmesi gereken fiil ise edim olarak adlandırılmaktadır. Yani Borçlar hukuku kısaca taraflar arasındaki borç ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır. Borcun kaynakları ise borç ilişkisini doğuran sebeplerdir. Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir. Bu hukuk dalını asli kaynak olarak 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girmiş olan Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmektedir.
Türk Borçlar Kanunu, genel hükümlere ilişkin ilk kısmında tüm borç ilişkilerinde uygulama alanı bulan temel kuralları (borç ilişkilerinin doğumu, hükümleri, sona ermesi, alacaklı ve borçlu temerrüdü vb.) düzenlemekte; özel borç ilişkilerini taşıyan ikinci kısmında ise çeşitli sözleşme tiplerine ( satım, bağışlama, kira, eser, vekâlet) ve ilişkin maddeler bulunmaktadır. Hukuk dalları içinde özel hukuk alanında yer alan borçlar hukuku oldukça kapsamlı bir alandır.
Her hukuk dalı gibi borçlar hukuku da temelini Anayasa’dan alır. Anayasa’nın 38. maddesine göre; “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz. ” Anayasa’nın 48. maddesine göre ise; “Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir.” Anayasanın bu hükümlerinde borçlar hukukunun temel ilkesi olan sözleşme özgürlüğü açıkça düzenlenmiştir.
Borçlar hukuku kapsamında bulunan davalar şu şekilde sıralanabilir; haksız fiilden doğan tazminat davaları, maddi-manevi tazminat davaları, alacak davaları, kira tespiti ve kiralananın tahliyesi davaları, inşaat hukuku davaları, müdahalenin men-i davaları, ortaklığın giderilmesi davaları, ecri misile ilişkin davalar, gayrimenkul davaları, ipotek-rehin tesisi ve fekkine ilişkin davalar, kat mülkiyetinden doğan her türlü davanın yanı sıra; kira sözleşmesinden, satım sözleşmesinden, eser sözleşmesinden kaynaklanan her türlü dava sayılabilir. Sayılan borç ilişkilerinin yanı sıra daha birçok ilişki bulunmakta olup borç ilişkileri günlük hayatta geniş yer bulmaktadır.
-
Hizmet Sözleşmesi Nedir?
Hizmet sözleşmesi, bir tarafın belirli bir hizmeti sunmayı taahhüt ettiği ve diğer tarafın bu hizmet karşılığında bir bedel ödemeyi kabul…
Devamını Oku » -
Mal Değişim Sözleşmesi
Mal değişimi sözleşmesi, tarafların karşılıklı olarak belirli veya belirlenebilir nesnelerin (şeylerin) zilyetlik veya mülkiyetini devretmeyi taahhüt ettiği bir sözleşme türüdür.…
Devamını Oku » -
Konut veya Çatılı İşyeri Kiralarında Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi
Konut veya çatılı işyeri kiralarında kira sözleşmesinin sona ermesi, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kira sözleşmesinin belirli süreli veya belirsiz süreli…
Devamını Oku » -
Sebepsiz Zenginleşme Nedir? Şartları Nelerdir?
Sebepsiz zenginleşme borcun kaynağıdır. Sözleşme haksız fiil ya da borcu doğrudan kaynaklı eden bir kanun hükmü bulunmamasına rağmen belli bir…
Devamını Oku » -
Sözleşmenin Meydana Gelmesi
Sözleşmenin meydana gelmesi hususu Türk Borçlar Kanunu’nun 1. maddesinde “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade…
Devamını Oku » -
Sözleşmenin Hukuki Niteliği
Sözleşme, hukuki bir işlemdir. Hukuki fiillerin en önemli unsurlarını hukuki işlemler oluşturmaktadır. Hukuk düzeninin kendisine hüküm ve sonuç bağladığı olaylar…
Devamını Oku » -
Borçlar Hukukuna Egemen Olan Temel İlkeler
Borçlar hukukuna egemen olan 7 adet temel ilke vardır. Bu ilkeler; İrade özerkliği ilkesi, Dürüstlük ilkesi, Kusur ilkesi, İvazlılık ilkesi,…
Devamını Oku » -
Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi Madde 607
Ömür boyu gelir sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nun 607/1. maddesinde tanımlanmıştır. Bu sözleşme, gelir borçlusunun gelir alacaklısına belirli dönemlerde edimlerde bulunmayı…
Devamını Oku » -
Ölüncüye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir?
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi; bakım alacaklısının, bakım borçlusunun kendisine hayatı boyunca bakıp gözetmeyi üstlenmesine karşılık bir malvarlığı değeri devretmeyi üstlendiği…
Devamını Oku » -
Vekalet Sözleşmesi Nedir?
Vekalet sözleşmesi, bir kişinin bir başka kişiyi kendi adına ve hesabına belirli işleri yapmak üzere yetkilendirdiği bir sözleşmedir. Bu sözleşme,…
Devamını Oku »