Bitcoin Dolandırıcılığı ve Ceza Hukuku
Bitcoin Dolandırıcılığı; Günümüzde kripto para kullanımının yaygınlaşması ile Bitcoin dolandırıcılığının ceza hukukunda kapsamında nasıl değerlendirildiği sorusunu gündeme getirmektedir.
Teknoloji ile birlikte gelişen ve değişen dünya şartlarında yeni uygulamalar bakımından hukukta düzenlemeler bulunmayabiliyor. Böyle durumlarda genel hükümler yolu ile yaptırım uygulanmaktadır.
Ceza hukukunda Bitcoin dolandırıcılığı ile ilgili açık bir şekilde düzenleme bulunmadığından; dolandırıcılık ve bilişim suçlarına uygulanan hükümler kapsamında yaptırım uygulanmaktadır. Ancak kanaatimizce bu kadar yaygınlaşan uygulama hakkında düzenleme yapılması gerektiği yönündedir.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin Ethereum blockchain teknolojisine dayalı bir platformdur. Blockchain, kripto paraların üretildiği, saklandığı ve satıldığı sistemi ifade etmektedir. Bitcoin ise, kripto paralardan en yaygın olarak kullanılanıdır. Bitcoin, herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmadığından değeri ani bir şekilde çok yükselmiştir.
Bitcoin Dolandırıcılık Suçu Nedir?
Bitcoin dolandırıcılığı suçu, bilişim suçlarındandır. Bu suç kanunumuzda açık bir şekilde düzenlenmemekle birlikte kripto para dolandırıcılığı suçu olarak bilinmektedir. Bitcoin adlı kripto para, dijital ortamda işlem gördüğü için denetimi zordur. Bu sebeple kolay işlenebilen ve son zamanlarda yaygınlaşan bir suç tipidir.
Bitcoin Dolandırıcılık Çeşitleri Nelerdir?
Bitcoin dolandırıcılığı suçu farklı şekillerde işlenebilmektedir.
- Bitcoin satarak mağdurları dolandırmak suretiyle suçun işlenmesi,
- Bitcoin satışı yapılan uygulamalar ile kullanıcıların hesaplarına erişerek dolandırıcılık suçunun işlenmesi,
- Bitcoin karşılığı hizmet veya ürün satılacağından bahisle alınan Bitcoin karşılığının verilmemesi,
- Bitcoin satışlarının yapıldığı uygulama sahiplerinin kendi tekelinde bulunan kripto paralar üzerinde oynama yapması.
Bunlar gibi birçok farklı şekilde Bitcoin dolandırıcılığı suçu işlenebilmektedir. Bu suç tipini belirli eylemlerle sınırlamak mümkün değildir.
Bitcoin Dolandırıcılık Cezaları Nelerdir?
Bitcoin dolandırıcılığı suçu yeni ortaya çıkan bir alan olması sebebiyle TCK’da açık bir şekilde henüz düzenlenmemiştir. Uygulamada genellikle Bitcoin dolandırıcılığı suçlarında TCK madde 158’de düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun f bendi uygulanmaktadır. TCK madde 158/1-f, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, dolandırıcılık suçunu düzenlemektedir.
Bu madde hükmü uyarınca bu suçun işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz. Bunun yanında dolandırıcılık suçunun üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.
Bitcoin Dolandırıcılık Suçundan Hangi Mahkeme Sorumludur?
Bitcoin dolandırıcılığı suçu Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmediğinden genel hükümler kapsamında görevli mahkeme belirlenmelidir. Bitcoin dolandırıcılığı suçunun nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında işlenmesi halinde görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır. Dolandırıcılık suçunun basit halinde ise görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Bitcoin dolandırıcılığı suçu işlenirken suçun hangi kapsama girdiğine göre görevli ve yetkili mahkeme tayini yapılmalıdır.
Stj. Av. Zehra ATASEVER & Av. Ahmet EKİN