Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik Borçlanması, askerlikte geçen sürelerin prim ödemelerinin haricen ödenerek sigortalı prim gün sayısına eklenmesiyle emeklilik hesaplamasına dahil edilmesi demektir.
5510 sayılı Kanunun 41. maddesi kapsamında sigortalıların er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay, yedek astsubay okulunda geçen süreleri borçlanmaları mümkündür. Sosyal Güvenlik mevzuatı gereğince bu süreler prim günlerine eklenerek emeklilik hesaplamasında kullanılabilmektedir.
Askerlik Borçlanması Ne Kadar?
Askerlik borçlanması tutarı, her yıl Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen oranlar üzerinden yapılmaktadır. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilmektedir.
Askerlik Borçlanması Hesaplama
Askerlik borçlanmasında borç tutarı; prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın %32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.
Borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarı %20 oranı üzerinden hesaplanır. Borçlanma süresinin hesaplanmasında her ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak dikkate alınmaktadır.
Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanması başvurusu, e-devlet üzerinden elektronik ortamda yapılabileceği gibi, Sosyal Güvenlik kurumu vasıtasıyla da yapılabilmektedir.
Sigortalılar ve hak sahipleri, borçlanma işlemi için başvurularını en son çalıştıkları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapmalıdırlar. Kamu görevlileri ise borçlanma taleplerini Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na ait olan Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile ileterek gerçekleştirebilirler.
Askerlik Borçlanması Nasıl Ödenir?
Tahakkuk eden borç tutarı, ilgili kişiye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek ve PTT alındısının ilgili kişiye teslim edildiği tarih, borcun resmi tebliğ tarihi olarak kabul edilecektir.
Hesaplanan borç tutarı, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından, Kurumun anlaşmalı olduğu bankalara ödenmelidir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlar geçerli sayılmayacaktır. Borcun bir ay içinde tamamen ödenmemesi durumunda, ödenen miktarın karşılık geldiği süre, sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
18 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar
Askerlik borçlanması, günlük brüt asgari ücretin %32’sinden düşük veya bu tutarın 7,5 katından fazla olmamak şartıyla gerçekleştirilebilir.
Askerlik borçlanması bedeli ise 2024 yılı için günlük en düşük 213,36 TL olarak hesaplanmaktadır. 18 ay askerlik borçlanması ise 540 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu halde en az 18 ay askerlik borçlanması tutarı 2024 için günlük brüt ücret ile 540 günün çarpımı sonucu 115.214,40 TL olacaktır.
15 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar
Askerlik borçlanması, günlük brüt asgari ücretin %32’sinden düşük veya bu tutarın 7,5 katından fazla olmamak şartıyla gerçekleştirilebilir.
Askerlik borçlanması bedeli ise 2024 yılı için günlük en düşük 213,36 TL olarak hesaplanmaktadır. 15 ay askerlik borçlanması ise 450 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu halde en az 15 ay askerlik borçlanması tutarı 2024 için günlük brüt ücret ile 450 günün çarpımı sonucu 96.012 TL olacaktır.
E Devletten Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra E-hizmetler bölümüne gidilir. Kurumlar kısmı, bu amaçla kullanılabilecek en alt kısımda yer alır. Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu alanına geçilir. Ekranın sol tarafında alternatif işlemler bulunmaktadır. Buradan Askerlik Borçlanması seçeneğine tıklanır.
Ekranda, vatandaşın T.C. kimlik numarası ve şifresi kullanılarak askerlik borçlanması dökümü alınır. Bu dökümde askerlik borçlanma zamanı, son ödeme tarihi, aylık ve yıllık borçlanma tutarı ile ödeme yapabileceğiniz merciler bilgisi yer almaktadır.
1999 Öncesi Askerlik Borçlanması
Sigortalı erkek vatandaşlar için emeklilik koşulları, sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında olanlara özel olarak düzenlenmiştir. Bu kişiler, 60 yaşını doldurduklarında ve 7000 gün prim ödediklerinde emekli olabilirler.
Ayrıca, kanun koyucu tarafından getirilen düzenleme ile 60 yaşını doldurma, 4500 prim günü ödeme ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlama şartlarını sağlayanlar da emekli olabilirler. Ancak, bu tarihten önce sigorta başlangıcı olan bireyler, ne yazık ki bu avantajlardan yararlanamazlar.
2000 Sonrası Askerlik Borçlanması
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta başlangıcı olan erkek vatandaşlar, emeklilik hakkını elde etmek için 60 yaşını doldurduklarında ve 7000 gün prim ödediklerinde bu avantajdan faydalanabilirler. Bu özel durum, kanun koyucu tarafından getirilen düzenleme ile mümkün kılınmıştır.
Ayrıca, emeklilik için gereken diğer koşullar da 60 yaşını doldurma, 4500 prim günü ödeme ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlama şartlarıdır. Ancak bu tarihlerden önce sigorta girişi olan vatandaşlar, ne yazık ki bu avantajlardan yararlanamazlar.
Sonuç
Askerlik Borçlanması, 5510 sayılı kanunun 41. maddesi kapsamında er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay, yedek astsubay okulunda geçen sürelerin prim ödemelerinin haricen ödenerek sigortalı prim gün sayısına eklenmesini sağlayan bir uygulamadır.
Bu borçlanma ile askerlik süreleri emeklilik hesaplamasına dahil edilerek emeklilik avantajları elde edilebilmektedir. Askerlik borçlanması tutarı her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen oranlar üzerinden hesaplanmakta olup, en fazla askerlik süresi kadar yapılabilmektedir. Borçlanma süresi boyunca genel sağlık sigortası primleri de ödenirse, bu süreler emeklilik hesaplamasında kullanılabilmektedir.
E-devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla başvurulan askerlik borçlanması için, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödemelerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca, borcun bir ay içinde tamamen ödenmemesi durumunda, ödenen miktarın karşılık geldiği süre, sigortalılık süresi olarak değerlendirilmektedir.
Ekin Hukuk, uzman kadrosuyla sosyal güvenlik hukuku konusunda kişilere destek sağlayarak, hak kayıplarını önlemelerine yardımcı olmaktadır. Hizmet almak ve sorularınızı yönlendirmek için ekinhukuk.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Evrim ÜSTÜNDAĞ