Aile (Boşanma) Hukuku
Aile, insanın tabii bulunduğu en küçük topluluktur. Diğer topluluklar ise ailenin gelişmesi ve büyümesiyle ortaya çıkmıştır. İnsan topluluğunun temeli olması sebebiyle aile sosyolojik gelişimin her alanında var olmaktadır.
Aile hukuku, aile ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır. Aile ilişkisi kavramı doğumla başlayan ve ölüme kadar devam eden bir ilişkidir. Bu durumda çocuk ister evlilik içi ister evlilik dışı bir ilişkiden doğsun anne ve babasıyla çocuk arasında hukuki ilişki mevcuttur.
Tüm hukuk alanları gibi aile hukuku da temelini Anayasa’dan almaktadır. Anayasa’nın 41. maddesine göre; “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar. Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir.” Böylece Anayasa bu maddeyle ailenin Türk hukukundaki önemini ortaya koymuştur.
Aile hukukunun özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Aile hukukunda bireylerin kurabileceği ilişkiler kanunda sınırlı sayıda sayılmıştır.
- Aile hukuku büyük ölçüde emredici kurallarla düzenlenmiştir.
- Aile hukuku çocukları ve zayıfları korumayı amaçlamaktadır.
- Aile hukuku toplumun temeli olduğundan devletin müdahalesi altındadır.
- Aile hukukundaki ilişkiler belirli şekillere bağlıdır.
Aile hukukunun uğraştığı en temel konulardan biri evlilik olup, evliliğin nasıl kurulduğu, hangi hükümlere tabi olacağı, evliliğin nasıl sona ereceği aile hukukunun sorunlarındandır. İkinci grup sorun ise evlilik içinde veya evlilik dışında doğan çocuğun annesi-babası ve diğer hısımlarıyla ilişkilerinin düzenlenmesindeki soybağı sorunudur. Ayrıca aile hukuku küçükler ve korumaya ihtiyacı olan erginlerin de devlet kontrolünde korunmasını yani vesayet ilişkisini de düzenler.
Aile hukukunun içinde düzenleme bulan konular ise şu şekildedir; nişanlılık, evlilik, evlilikte mal rejimleri, hısımlık ve soybağı, boşanma, vesayet ve kayyımlık.
Evlilik birliği aile hukukunun temel konusu olup evlenme ile kurulan evlilik birliği ölüm, iptal veya boşanma ile sona erer. Evlilik birliği süresince bazı kişisel ve mali yükümlülükler söz konusu olup bu yükümlülükler de aile hukuku kapsamında incelenmektedir.
-
Kayyımlık ve Yasal Danışmanlık
Vesayet kavramı, vasi dışında iki alt başlık daha içerir: kayyımlık ve yasal danışmanlık. Kayyımlık Kayyım, bir gerçek veya tüzel kişinin…
Devamını Oku » -
Velayet Nedir? Velayetin Kapsamı Nedir?
Velayet, ergin olmayan veya hacir altında bulunan çocukların sahip oldukları haklar ve yükümlülüklere ilişkin hususları düzenleyen bir hukuki kavramdır. Velayet…
Devamını Oku » -
Soybağının Hükümleri
Soybağı, çocuk ile ana ve baba arasında hukuki bir bağdır. Soybağı, çocuğun soyadını, vatandaşlığını ve aile kütüğünde kayıtlı olduğu yeri…
Devamını Oku » -
Soybağı Nedir? Soybağı Nasıl Kurulur?
Soybağı geniş anlamda ve dar anlamda soybağı olarak tanımlanabilir. Geniş anlamıyla soybağı, bir kimse ile onun üstsoyu arasındaki biyolojik ve…
Devamını Oku » -
Evlilik Birliği Nedir? Evlilik Birliğinin Hükümleri Nelerdir?
Evlenme ile eşler arasında evlilik birliği kurulur. Evlilik birliğinin kurulmasıyla eşler için hak ve yükümlülükler doğar. TMK m. 185’ye göre,…
Devamını Oku » -
Genel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Genel boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, eşlerden birinin diğerine karşı evlilik birliği içinde yükümlü…
Devamını Oku » -
Boşanma Davası Hakkında Genel Bilgiler
Boşanma davasında yetkili ve görevli mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da boşanma davasının açılmasından önce son defa altı aydır…
Devamını Oku » -
Evliliği Sona Erdiren Sebepler Nelerdir?
Geçerli şekilde kurulan evlilik, sonradan ortadan kalkabilir ya da kaldırılabilir. Evlilik; ölüm nedeniyle kendiliğinden ortadan kalkabileceği gibi sonradan ortaya çıkan…
Devamını Oku » -
Evlenme Ehliyeti ve Evlenme Engelleri
Evlenme ehliyeti, bir kişinin evlenebilmesi için yasal olarak gerekli olan yaş, akıl sağlığı, cinsiyet ve medeni durum gibi niteliklere sahip…
Devamını Oku » -
Nişanlanma Nedir? Şartları Nelerdir?
Nişanlanma, Türk Medeni Kanunu’nun 118. ve 123. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Nişanlanma, tarafların karşılıklı olarak evlenme vaadinde bulunmaları, evlilik iradelerini ortaya…
Devamını Oku »