Oturduğunuz Ev Haczedilebilir Mi?
Konunun esasına inilmeden önce çeşitli kavramları açıklamak gerekir. Burada açıklanacak ilk husus, borçlunun haline uygun evi terimini de içerisine alan bir üst başlık olarak haczi caiz olmayan mallar ve haklardır. Kanuna göre borçlunun malları, alacaklıları tarafından alacaklarına karşılık olarak haczettirilebilir. Buna rağmen, kanun koyucu, borçlunun ve ailesinin insan onuruna yakışır bir biçimde yaşaması, maddi ve manevi varlığını devam ettirebilmesi gibi anayasal haklarını koruma altına almak için borçlunun bazı mal ve haklarının haczedilemeyeceğini öngörmüş, o malları kanuni olarak korumuştur
İcra İflas Kanunu madde 82 uyarınca koruma altına alınan mal ve haklardan birisi de borçlunun haline münasip evidir.(m.82,I/12) Ev, kişinin yaşamını idame ettirebilmesi için gerekli temel bir ihtiyaç olup, kişinin devlete muhtaç bir hale gelmemesi için haczedilmesinin önüne geçilmiştir.
Haline Münasip Ev Nedir?
Bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığı, borçlunun sosyal durumuna ve borçlu ile ailesinin sosyal ihtiyaçlarına göre icra müdürü tarafından belirlenir. Burada bahsi geçen mesken kavramı ait olunan sosyal çevrede alışılagelmiş barınma aracıdır. Apartman dairesi, bağımsız ev, bağ evi, bir taşınmaz üzerindeki elbirliği veya paylı mülkiyet payı, kısacası kişinin barınak olarak kullanabileceği her türlü mesken “ev” olarak nitelendirilebilir. Doktrinde ve içtihatta tartışmalı da olsa bizim de katıldığımız bir görüşe göre karavanlar da bu kapsamda kabul edilmelidir.
Haline münasiplik değerlendirilirken, borçlunun ve aile üyelerinin yaşam kalitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Borçlunun onurlu yaşam şartları korunurken alacaklının alacak hakkı göz ardı edilmemelidir. Burada orantılılık ilkesi dikkatle uygulanmalıdır. Haline münasiplik kararı verilirken haciz sonucunda kişinin psikolojik buhrana itilmemesi, yaşadığı çevre tarafından aşağılanacak duruma düşmemesi gözetilmelidir. Kanuna göre bunun değerlendirmesini icra memuru yapar.(m.82/4) Bu değerlendirme sonucunda evin değerinin haline münasip olmaktan uzak olması durumunda, haline münasip bir ev değeri borçluya ayrılarak ev haczedilir.(m.82/3) İcra İflas kanununun bu hükmü ile Anayasa’nın 17.maddesi de güvence altına alınmış, kişiye yaşama, maddi ve manevi varlığını geliştirme imkânı sunulmuştur.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında; haline münasip evin haczedilmezliği hususu düzenlenirken, kanun koyucunun anayasamızın vazgeçilmez ilkelerini göz önünde bulundurduğu, insan hakları ve insan onuru kavramlarının uygulamaya dökülmesi amacını taşıdığı görülmektedir. Bu hükmün varlığı ile borçluların borçlarına karşılık onurlu yaşam hakkına dokunulmasının önüne geçilmiştir. Borçlu ve alacaklı arasındaki menfaat dengesi korunmuştur.
Açıkladığımız yasal düzenlemeye göre oturduğunuz ev düzenlemedeki şartları sağladığı takdirde haczedilemez. Oturduğunuz ev haline münasiplik düzeyinin üzerinde ise de fazla olan bu miktar haczedilerek haline münasip sayılan kısma karşılık gelen miktardaki para borçluya verilir.
Uygulamada haline münasip ev konusunda sıklıkla hataya düşüldüğü, birçok borçlunun haline münasip evinin haczedilerek mağduriyetler yaşandığı, bazen de haline münasip kavramının olması gerektiğinden fazla gözetilerek alacaklıların mağduriyetine sebebiyet verildiği gözlemlenmektedir. Bu hususta kesinlikle uzman bir hukukçudan destek alınmasını tavsiye ederiz.
Stj. Av. Sena TÜRK & Av. Ahmet EKİN
Benim tek evim var birde tek emekli maaşım vardır mahkeme satış kararı vermiştir varlık yönetim şirketleri adına burada benim ne yapmam gerekiyor
Selahattin Bey Merhaba,
Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhabalar ; benim tek evim var zamanında kredi ile almıştım bankaya olan borcunu zarzor ödüyorum çok şükür ayrıca başka bankadan kredi kullamdım. Fakat ikisini ödeyemedim. İmkansızlıktan ev kredisi kullandığımı ödemeye devam ettim diğer ihtiyaç kredisi kullandığım bankanın avukatı evi satacağını söyledi bende dedim ki ancak ev kredisini ödeyebiliyorum sizde borcunuzu taksitlendirme yapın dayımdan destek alıp ödeyelim 35 bin borç var uygun taksit yaparsanız dayım ödeyecek dedim avukat zorluk çıkarıyor en fazla 4 taksit yaparım aksi halde evi satışa çıkarırım dedi ve evin kıymeti için icra dairesinden geldiler.
Benim sorum şu olacak 1=evim orta yollu apartman dairesi bu evi satabilir mi?2=bu zamana kadar bir işlem yapmadım nereye başvurmak gerekiyor
3= taksit olarak kolaylık sağlarsa dayım ödeyecek dememe rağmen yardımcı olmaması normal mi
4= zaten evin kredisini ödeyerek zorlanıyorum birde bu ev satışı olursa benim tüm yaşamım altüst olacak.
Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba, ev hacziyle ilgili olarak 0 532 399 3546 numaralı telefon ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Tamam. Bir küçük daire haczedilemiyo.
İlerde, Mirasçısı; reddi miras yapsa/yapmasa ne olur.
Mirasçısı hep merhumun borcu ile mi yaşayacak
Ki,merhumun +10 icra dosya alacaklısı var.
Merhaba,
Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sayın Yetkili benim kredi borcuna kefalet olarak teminat verdiğim tek evim banka tarafından icradan alacaga mahsuben alındı.Esas borçlu tarafından ihalenin feshi davasi açılmış temyize gitmiş kaybetmis.Tapu benim adıma olduğu halde benim hiçbirinden haberim yok.Banka 6.04.2023 tarihinde tapu tescilini yaptırmış.Haline münasip ev diye bir işlem varmış bundan ben yararlanabilir miyim bankaya ana borçlu şahısın bankada borcun fazlası teminatı var.Tapuyu iptal ettirip adıma geri alabilmem icin ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.Tesekkurler..
Merhaba,
Haline münasip ev iddiası, ıttıla tarihinden itibaren 7 günlük süre içerisinde ileri sürülebilecektir. Dosyada süresiz şikayet hakkının kullanılabileceği usulsüz bir işlemin bulunması halinde ise süresiz şikayet hakkı kullanılabilecek ve böylece sonrasında gerçekleştirilen haciz ve satış işlemleri de usulsüz olacaktır. Hukuki danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0 532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba,
Abim ile annem 7 yıl önce yüzde elli ortak ev alımı yaptılar. Tapu ortak.. Ama ödemelerini bankaya hep abim yaptı. Annem babam da yeri geldi çalışarak yeri geldi emekli maaşlarını da verdiler. Şimdi bazı nedenler ile aramız bozuldu ve bütün borçları bankaya ben yatırıyorum o yüzde elli hakkı da alacağım sizden diyor. Böyle bir hakkı var mıdır ? Ayrıca bankaya 1 veya 1,5 yıl gibi hala kredi borcu var. Öyle bir durum olabilme ihtimali var ise kalan borcu annem kendi adına bankadan erken kapatma yapsa durum düzelir mi ? Zamanında bankadan kredi çekerken de ev ortak olacağı için annemin imzasını da almışlardı. Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
Merhaba,
Avukatlık Kanunu gereğince ücretsiz danışmanlık veremiyoruz. Danışma hizmetimizden faydalanmak istemeniz halinde 0532 399 3546 numaralı telefondan ya da ekin@ekinhukuk.com.tr mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.