İş Sözleşmesi’nin Fesih Dışında Sona Ermesi
İş Sözleşmesi’nin Fesih Dışında Sona Ermesi;
Tarafların Anlaşması
İş sözleşmesi tarafların anlaşmasıyla sona erdirilebilir. Tarafların anlaşmasıyla birlikte taraflar kural olarak herhangi bir talepte bulunamazlar. İşçi, ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz ve iş güvencesine sahip olsa bile işe iade davası açamaz.
Belirli Süreli İş Sözleşmelerinde Sürenin Bitmesi
Belirli iş sözleşmeleri fesih bildiriminde bulunulmasına gerek olmaksızın, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak taraflar, sözleşmenin sona ermesi için fesih bildiriminde bulunulmasının zorunlu olduğunu kararlaştırabilirler. Taraflar belirli olan sürenin dolmasına rağmen sözleşmeyi sürdürüyorlar ise, sözleşme kural olarak belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür.
İşçinin Ölümü
İş sözleşmesi işçinin kişiliğine bağlı olarak yapıldığından dolayı işçinin ölümü sözleşmeyi kendiliğinden sona erdirir. İşçinin ölümüyle mirasçıları işçinin hak kazandığı alacakları isteyebilir. TBK 440. Maddesine göre, işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak 1 aylık, hizmet ilişkisi 5 yıldan uzun bir süre devam etmişse 2 aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
İşverenin Ölümü
İşverenin ölümü kural olarak iş sözleşmesini sonra erdirmez. Mirasçılar işverenin yerini alır ve sözleşmenin tarafı haline gelirler. Ancak ağırlıklı olarak işverenin kişiliği dikkate alınmak suretiyle kurulun iş sözleşmesi, işverenin ölümü ile sona erer.
Tüm dava, dosya ve sorularınız için bizimle İletişime Geçiniz!