Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakılmasıyla meydana gelmektedir. Kişiyi hürriyetinden yoksu kılma suçu, kişilerin hürriyetlerini korumak adına Türk Ceza Kanunu m.109’da Hürriyete Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Kanunun amacı, kişilerin serbest iradesiyle özgür olarak hareket etmelerini sağlamaktır.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Unsurları
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, seçimlik ve serbest hareketli bir suç türüdür. Suçun manevi unsuru genel kasttır. Failin eylemini isteyerek ve sonucunu ön görerek gerçekleştirmesi yeterlidir. İki seçimlik hareketten birinin işlenmesiyle birlikte bu suç türü meydana gelmektedir. Bunlar;
- Bir Yere Gitmek Hürriyetinden Yoksun Bırakma: Her birey özgürce istediği yere gitme hakkına sahiptir. Kişinin bu hakkının engellenmesine yönelik eylemlerin yapılması sonucunda kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun “Bir yere gitmek hürriyetinden yoksun bırakma” şekli işlenmiş olur.
- Bir Yerde Kalma Hürriyetinden Yoksun Bırakma: Kişinin bulunduğu yerde istediği şekilde istediği kadar kalma hakkı bulunmaktadır. Kişinin bu hakkının engellenmesine yönelik eylemlerin yapılması sonucunda kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun “Bir yerde kalma hürriyetinden yoksun bırakma” şekli işlenmiş olur.
Suçun meydana gelebilmesi için yukarıda belirtilen eylemlerden birisinin yasalara aykırı olarak işlenmesi gerekmektedir. Mağdurun rızasının bulunması, hukuka uygun bir durum olarak kabul edilmiştir. Kanunun belirtilen bir hükmün yerine getirilmesi veya kişinin kendisine tanınan bir hakkı kullanması halinde bu suç meydana gelmez.
Suçun maddi unsuru, kişinin hürriyetinden yoksun bırakılmasıdır. Bu eylem failin doğrudan veya dolaylı hareketleriyle ve çeşitli araçlar kullanmasıyla meydana gelebilmektedir. Suç, her zaman ve her yerde işlenebilmektedir. Kesintisiz suç türüne girmektedir.